Wij kunnen voor u op locatie een pacemaker/ defibrillator of tongzenuwstimulator verwijderen. Ook voor het verwijderen van neurostimulatoren, blaasstimulator, een interne medicijnpomp of fixateur externe kunt u bij ons terecht.

Het verwijderen van stimulatoren is in vele gevallen verplicht. Omdat de inwendige batterij kan exploderen tijdens de crematie, mag in bijna alle crematoria de overledene niet worden gecremeerd als de stimulator nog in het lichaam zit. Op natuurbegraafplaatsen is het begraven van een overledene met deze stimulatoren veelal niet toegestaan omdat de inwendige batterij schadelijk is voor het milieu.

Ook de allernieuwste kleine micra pacemaker - die rechtstreeks ín het hart is ingebracht - moet soms worden verwijderd, dit verschilt per crematoirium of begraafplaats. Informeer hier naar voordat de uitvaart plaats gaat vinden. De uitname is complex en ons advies is deze alleen te laten verwijderen door een specialist postmortalezorg.

De meest voorkomende stimulatoren zijn: pacemaker, ICD, S-ICD, neurostimulator, tongzenuwstimulator, blaasstimulator, baclofenpomp, reveal en een nervus vagus stimulator,

Een tongzenuwstimulator is een apparaatje zo groot als een doosje lucifers. Er zitten twee draden aan vast, met aan beide uiteinden een elektrode waarvan 1 elektrode tussen twee ribben wordt geplaatst en registreert of er wordt ingeademd. De 2e elektrode leidt naar de tongzenuw. Zodra de ademhaling dreigt stil te vallen doordat de tong te ver terugzakt in de keel, krijgt de tongzenuw een lichte stroomprikkel, waardoor de tong automatisch naar voren gaat en zo obstructie van de luchtweg wordt voorkomen. Deze tongzenuwstimulator moet worden verwijderd bij een crematie of bij een begrafenis op een natuur bergaafplaats.

Het verwijderen van deze stimulatoren kan in een uitvaartcentrum, opbaar adres of in onze hightech 'Special Death Care mobile' plaats vinden. Het verwijderen van een micra pacemakers die intern in het hart is aangebracht kan alleen in onze hightech 'Special Death Care mobile' plaats vinden. Prijzen staan in onze prijslijst.

Een uitgenomen pacemaker waarvan de nabestaanden afstand doen schenken wij aan een dierenkliniek. Zij plaatsen deze gebruikte pacemakers in honden die een probleem hebben met hun hartslag. Zo gebruiken we afgedankte pacemakers opnieuw en helpen we elkaar. Pacemaker Special Death Care