Print

Een omgebouwde ambulance is de mobiele werkplaats van Edwin Spieard uit Kopstukken. Daarin verzorgt hij lichamen van mensen die voor of na hun overlijden verminkt zijn geraakt.

Special Death Care. Die belettering op de omgebouwde ambulance van Edwin Spieard uit Kopstukken bij Mussel trekt bekijks. Veel bekijks. Op parkeerplaatsen, bij het tankstation, bij stoplichten. Spieard wordt aangesproken en zelfs gefotografeerd. Hij legt dolgraag uit wat hij doet en laat graag zien hoe de wagen eruit ziet. ,,Natuurlijk niet als er een overleden persoon in ligt.’’ Zondag treedt Spieard voor het eerst ‘naar buiten’ tijdens het internationale hulpverleningsevenement 112onwheels in Venlo. Met zijn speciale voertuig rijdt Spieard sinds januari door het hele land.

Hij verzorgt lichamen van mensen die voor of na hun overlijden verminkt zijn geraakt en doet dat zodat nabestaanden de mogelijkheid krijgen om afscheid te nemen. Al twaalf jaar doet hij aan die postmortale zorg. Het gaat dan om mensen die een zwaar ongeluk hebben gehad, zelfmoord hebben gepleegd, door geweld of bij een (natuur)ramp om het leven zijn gekomen.

Spieard is in januari voor zichzelf begonnen. Hij spreekt van een jongensdroom die in vervulling is gegaan omdat hij zijn werk kan doen op locatie, in een – kort gezegd – ietwat omgebouwde ambulance. Het voertuig is bijzonder omdat Spieard bij zijn weten in Nederland de enige is die postmortale zorg kan bieden op locatie in zijn eigen mobiele unit. ,,Denk vooral aan thanatopraxie, lichte balseming. Bij uitvaartcentra en bij mensen thuis is vaak geen geschikte ruimte beschikbaar.’’ Spieard kocht het voertuig en liet het aanpassen aan de wettelijke eisen. Binnenin bleef alles nagenoeg gelijk. ,,Het verband, hechtmateriaal, verlichting verwarming en – belangrijk voor mijn werk – een goede koeling. Van buitenaf kun je onmogelijk zien wat binnen gebeurt.’’

Dat het om nogal specialistischwerk gaat, laat zich raden. ,,Soms is een lichaam zo verminkt dat die niet meer getoond kan worden. Met bepaalde technieken kunnen wij lichamen zo restaureren dat een overledene toch opgebaard kan worden ondanks de ernstige verwondingen aan bijvoorbeeld het hoofd.’’ Spieard geeft weliswaar graag uitleg over wat hij doet, toch werkt hij veelal op de achtergrond. ,,Soms is het beter als mensen geen gezicht hebben bij de persoon die met hun dierbare bezig is geweest.’’ Niet in de laatste plaats omdat de inwoner van Kopstukken ook heeft samengewerkt met justitie en de forensische opsporing.

,,Ik maak ook deel uit van het Duitse rampenteam dat hulp aanbiedt bij grote internationale rampen.’’ Zijn deskundigheid werd onder meer ingeroepen na de vliegramp in Tripoli, de ramp met de MH17, zware ongelukken en vele gezinsdrama’s. ,,Heel heftige zaken. Als ik moet samenvatten wat ik doe, dan zeg ik altijd dat ik nabestaanden niet gelukkig maak maar iets minder ongelukkig.’

Foto: Huisman Media  Bron: Dagblad van het Noorden - Diana Hollander

mobiele unit