Print

Een buikpunctie is niet het zelfde als thanatopraxie. Bij thanatopraxie wordt het bloed vervangen door chemicaliën, bij een buikpunctie is hiervan geen sprake. Een buikpunctie wordt ook wel lichaamsdrainage genoemd.

Een buikpunctie is een behandeling waarbij via een kleine incisie in de buikholte vloeistoffen en gas uit de overledene worden weg gezogen. Vloeistoffen bevatten een voedingsbodem voor bacteriën. Bacteriën kunnen er voor zorgen dat een overledene vroegtijdig in ontbinding begint te raken. Na het afzuigen van deze vloeistoffen en gassen wordt er vloeisof geïnjecteerd in thorax en abdomen om de groei van bacteriën iets af te remmen.

Een onaangename geur, lekkage uit neus en mond of een opgezette buik is vaak het eerst wat de nabestaanden zullen opmerken. Snelheid is dan geboden.

Door een buikpunctie te laten uitvoeren, kan de overledene in de meeste gevallen weer probleemloos worden opgebaard. Een buikpunctie kan plaats vinden in een rouwcentrum, op het opbaar adres (huis adres) of in onze hightech 'Special Death Care mobile'. De overledene hoeft hiervoor niet uit de kist worden gehaald.

Indien uw bedrijf voldoet aan een keurmerk, dan zal er -bij keurmerk controle- voor buikpuncties een verklaring inzake behandeling kunnen worden gevraagd met een registratie en diploma nummer van de behandelaar. Een thanatopracteur is in het bezit van een diploma en registratie nummer, waardoor buikpuncties voor het keurmerk waarschijnlijk alleen mogen worden uitgevoerd door deze gediplomeerde groep....

Indien de behandeling plaats gaat vinden in een postcode gebied 7200 of hoger (exclusief waddeneilanden), dan geldt hiervoor een vast tarief. Voor actuele prijzen verwijzen we u naar de prijslijst

buikpunctie Special Death Care